OHB Front 1.jpg
OHB  403.jpg

Winner of the Campaign for Rural England Design Award, 2009       

An unloved 1970s asbestos clad, steel framed agricultural building was transformed into a spacious contemporary home, allowing the adjoining listed 16th century barn, with its unusual double wind-braced frame, to be saved from conversion.

Stripped of the cladding, the first bay of the steel frame remains open, creating a buffer space between the two buildings. Broad section larch cladding and metal finish industrial roofing draw from the language of the agricultural barn. The house is filled with light to respond to big skies of Norfolk, drawing the outside into the living spaces.

Sustainable design and construction principles were applied throughout.  The metal frame and foundations of the steel framed barn were retained and reused, minimising embodied energy by reducing the need for new concrete and avoiding the use of masonry. A highly insulated timber frame infill within the existing steel frame, with high-performance glazing and underfloor heating, was used to maximise energy efficiency.